Isnin, Ogos 30, 2010

Nik Aziz Kurang Taqwa Atau Ibrahim Ali Kurang Siuman?

Kelakar dengan dakwaan Ibrahim Ali yang menyifatkan Tuan Guru seorang yang beriman tetapi kurang taqwa kerana mempertahankan Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral.
Ternyata Ibrahim Ali yang memang tak mengaji agama, tunjuk pandai mengeluarkan kenyataan semata-mata atas sentimen perkauman dan bukan berlandaskan agama.
Kenyataan kurang siuman Ibrahim Ali ini dilihat sebagai salah satu usaha memburukkan agama Islam di mata masyarakat bukan Islam.
Dalam pada itu, Tuan Guru berkata isu ini menjadi polemik dalam masyarakat akibat sentimen politik mengatasi kefahaman agama Islam yang murni.
“Oleh kerana hubungan kita dengan Islam semakin jauh, belajar pun tidak, maka bila tiba perkara-perkara macam ini, terus timbul masalah”.
“Padahal kalau kita balik dari sejarah asal, ramai dari penduduk Arab Qurasy yang kafir datang jumpa Nabi. Nabi letak dalam masjid, mereka tidur dalam masjid, makan dalam masjid, bahkan kencing dalam masjid”, katanya lagi.
"Cuma apa yang dilihat perkara itu sebagai pelik di zaman ini menunjukkan umat Islam kita terlalu jahil dengan agama," katanya.
“Jadi bila ada orang bukan Islam sekarang ni masuk dalam masjid, tak ada apa pun. Nak ceramah ke, nak apa ke, tak ada masalah apa pun,” katanya lagi.
Menurutnya lagi, tindakan mempolemikkan isu tersebut juga bukan sahaja akan menjauhkan orang bukan Islam kepada Islam, malah bertentangan dengan sunnah Nabi.
“Menjauhkan orang bukan Islam dengan masjid adalah budaya kita sahaja, bukan ajaran nabi,” ujarnya.
Dalam Islam menurutnya, muaalaf ditafsir dengan tiga golongan iaitu mereka yang baru memeluk Islam, belum Islam tetapi cenderung memeluk Islam dan orang bukan Islam tetapi menghormati dan tidak menentang Islam.
“Jadinya dalam tiga ini hanya satu sahaja yang kita guna. Dua lagi kita biarkan menyebabkan masyarakat kita semakin jauh dengan yang bukan Islam”.
"Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam," tambahnya lagi.

2 ulasan:

  1. Pemimpin PERKOSA ini nampaknya dah begitu kaut pemikirananya.....bayangkan dia boleh menentukan ketakwaan seseorang...ha ha ha .huk huk huk huk...

    Makin hari makin mereng otaknya...kesiaaaaan dia.

    BalasPadam
  2. kakakakakaka....
    gilo bengong brahim ali ni, mabuk!

    BalasPadam