Rabu, Julai 14, 2010

Lawan Ceramah Dengan Ali Rustam: Iskandar Samad

10 Julai saya telah pergi berceramah di Melaka. Tempatnya adalah Kg. Bukit Pulau dalam DUN Bukit Baru, DUN Ketua Menteri Ali Rustam.
Tiba dalam jam 8.45 malam bersama Hj. Hashim, Kamarul dan Shukri. Turut akan berceramah adalah pemimpin PKR dan DAP Melaka.
Ceramah PAS/PR
Ceramah diadakan di Markas PAS dan terkejut apabila mendapati 3 rumah dari tempat saya berceramah ada ceramah Umno.
Lebih terkejut bila tahu yang berceramah adalah Ketua Menteri Ali Rustam. Sudah tentu dia bertujuan untuk mengganggu ceramah kami.
Ceramah Ali Rustam
Yang peliknya dia bukan berceramah biasa tetapi berdiri di rostrum dan menunggu apa yang saya dan penceramah kita ucapkan.
Apabila ada isu yang dibangkitkan, dia akan menjawab isu tersebut. Jika dia tidak pasti apa yang diucapkan, dia akan bertanya, "Apa dia cakap?". Macam budak-budak.
Dia juga diberikan kertas-kertas kecil dari masa ke semasa yang dicatit apa yang telah diucapkan oleh saya dan penceramah-penceramah kita.
Apabila saya membangkitkan isu APCO, dia pula akan berceramah tentang Yahudi dan sudah tentu untuk mempertahankan Umno dan menyerang kita.
Pada saya tindakan Ali Rustam ini amat memalukan bagi seorang Ketua Menteri. Beliau tidak "gentleman", takut rakyat mendengar hujah-hujah kita. Tindakan beliau mungkin hanya layak dilakukan oleh seorang Ketua Cawangan Umno.
Sebagai seorang Ketua Menteri, beliau sepatutnya menunjuk akhlak yang baik dan bukan seperti seorang samseng kampung yang memeras ugut orang luar yang melalui kampungnya.
Walau bagaimanapun, saya merasa bangga kerana kehadiran saya di Melaka malam tadi disambut oleh Ketua Menteri dan ahli Parlimen kawasan.
Pegawai polis yang hadir pula berpaku-paku. Rupa-rupanya taraf Exco Selangor sama dengan Ketua Menteri Melaka.
Ini bukan kali pertama perkara seperti ini berlaku. Apabila Salahudin Ayub datang berceramah sebelum ini, Ali Rustam juga berceramah.
Itu sebabnya apabila Dr. Hatta Ramli turun berceramah tidak lama lagi, penganjur malam itu berkata mereka akan menyediakan satu rostrum untuk Ali Rustam berceramah bersama. Jemputan itu telah disampaikan oleh pengerusi majlis malam tersebut.
iskandar56100.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan